Dağ Bisikleti

31-01-2022 10:30
Dağ Bisikleti

Dağ bisikleti nedir?

MTB ya da daha sık kullandığımız ismiyle dağ bisikleti... İnişli çıkışlı arazilerde gezinmeyi, doğayı keşfe çıkmayı sağlayan keyifli ve adrenalin dolu bir araç.
İnişli çıkışlı ve taşlı araziler için tasarlanan dağ bisikletleri çok farklı özelliklere sahip. Açık havada yapılan spor etkinlikleri için doğanın yapısına ve arazinin şartlarına uygun şekilde üretiliyor. Tabii ki dağ bisikleti modelleri ve donanımları da diğer bisikletlerden epey farklı. Normal bisiklet ile dağ bisikleti arasında en basitinden fren sistemleri ve lastikler gibi birçok farklılık var. Doğada dağ bisikleti ile yapılan sporun verimli olması için topraklı araziler çok daha uygun. Şartlara uygun bisiklet kullanmak ise beklentileri karşılayarak sürüş performansını artırıyor.

Dağ bisikleti seçimi

Koşullara uygun bir bisikletin olduğu sürece, havaların ısınmasını beklemeden hemen her mevsim ve hava şartında kendini orman ve dağ yollarına vurabilirsin.
Dağ bisikleti seçiminde dikkat etmen gereken pek çok detay var. Her şeyden önce bu konuda tecrübeli, bilgili personeli bulunan teknik servis hizmeti alabileceğin bir bisiklet mağazası seçmek gerekiyor. Uzun vadede yanında olacak bir bisiklet almak istiyorsan, kullanım amacına uygunluğuna ve boyuna dikkat etmelisin. Gelelim hangi sürüş tipine hangi dağ bisikletinin uygun olduğuna.
Sport Trail bisikleti
Bu bisikletler, genellikle arazide spor, hobi ve eğlence amaçlı bisikletin keyfini yaşamak isteyenlerin tercihi oluyor. Kullanıma uygun parkuru ise orman, stabilize yollar, patikalar, şehir içi yollar ve sahil yollarıdır. Tek süspansiyonlu bisikletlerin çalışma mesafesi 80-100mm arasında. Diğer dağ bisikleti modellerine göre ise bir parça daha uygun fiyatlıdırlar.

Cross-Country ve maraton arazi yarış bisikleti
Bu bisiklet tipi, arazide performans, teknik sürüş ve zamana karşı yarışmak isteyenlerin tercihi. Parkur olarak orman içi patikalar, inişli çıkışlı, kuru veya çamurlu topraktan oluşan teknik dar yollar; kısaca zorlu arazi şartlarındaki tüm yollar sayılabilir. Tercih edilmesi halinde asfalt yollar da bir alternatif olabilir. Tek ve çift süspansiyonlu olarak iki tiptedirler.

Trail/All-mountain bisikleti
Arazi sürüşünde patikaları keşfetmek ve arazinin keyfini yaşamak isteyenlerin tercihidir. Bununla beraber tüm sürüş boyunca konfor ve kontrol sağlayacaktır. Parkur olarak orman içi patikalar, inişli çıkışlı, kuru veya çamurlu topraktan oluşan teknik dar yollar; kısaca zorlu arazi şartlarındaki tüm yollar sayılabilir. Tek ve çift süspansiyonlu olarak iki tiptir. Ön ve arka çalışma mesafesi 110-140 mm arasındadır. Ön ve arka süspansiyonların kilitlenebilir seçenekleri vardır. Gerektiğinde açma/kapama (lock-out) sistemi olan modeller de mevcuttur.

Enduro bisikleti
Enduro, zorlu arazi şartlarında kontrollü, rahat ve dengeli sürüş deneyimi yaşamak isteyenler için uygundur. Parkurları, genellikle bozuk zeminli orman yolları, eğimli kayalık ve taşlı keskin dönüşlü patikalardan oluşur. Daha çok tepe inişlerine yakın, %80 iniş içerikli parkurlar için tasarlanmıştır. Yine de downhill bisikletlerine göre hafiftir ve yokuş çıkmaya uygun bir bisiklettir.

Downhill bisikleti
Çılgın sürücülerin ve agresif downhill yarışmacılarının tercih ettiği bisikletlerdir. Parkur olarak doğanın bize sunduğu downhill içerikli taşlı, toprak, kayalıktan oluşan patikalar ve hatta tümü downhill eğimli bozuk arazi şartları diyebilirim. %100 arazi inişleri için sağlam bir yapıda tasarlanmışlardır. Son derece eğimli ve bir o kadar da zorlu kayalardan oluşan parkurlardan, çoğu zaman tekerlekler yerden kesilir ve uçarak yere iniş yapılır.
Downhill'i, agresif sürüş sevenler ya da bu alanda yarışanlar tercih eder
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.